30 Aralık 2019 Pazartesi

Ömer Seyfettin - Tam Bir Görüş

Tam Bir Görüş

Geçen sene bir gün arkadaşım Sermet’le Şişli’ye doğru gidiyorduk. Birdenbire karşımıza Efruz Bey çıktı.

Yolda gelip geçenlerin farkına varmıyor, ha bire Efruz Bey’in sosyoloji konferansını dinliyorduk.

Efruz Bey köylülerle şehirlilerin ahlâklarından bahsediyor, iki halkı birbiriyle karşılaştırarak dehşetli bir netice çıkarıyordu: Ahlâksızlık, mürüvvetsizlik, rezalet, habaset, alçaklık, denaet, hâsılı dünyada ne kadar fenalık varsa şehirlilerden çıkıyor, köylüler ezelî bir saffet içinde yaşıyorlardı.

Kahve, hayvanları kaçmış bir ahıra benziyordu.
…peykelerde esvapları birbirine uymayan beş on kişi oturuyordu. Hiç birisi yüzümüze bakmadı. Kahve istedik.

“Kalkalım!” dedim. Efruz Bey kahveciye doğru yürüdü. Borcumuzu sordu. Yaşı belirsiz, köse, sıska, çirkin kahveci yerinden bile oynamadan “Seksen kuruş!” dedi.

“Ağalar! Yazık, hepiniz bozulmuşsunuz!” dedi, “Köylüler misafirperver, doğru olurlar. Buraya geldik. Hiçbiriniz selâmımızı almadınız. On paraya sattığınız kahveyi bize on kuruşa, on kuruşa sattığınız yoğurdu bize yarım liraya verdiniz. Evet, siz saf, samimî, doğru, mert Türk köylüleri değilsiniz.”

İfham, Sayı: 1, 23 Temmuz 1919, s. 2-3.


(Özet değildir)
Ömer Seyfettin, Bütün Hikâyeleri (Hazırlayan: Hazırlayan: Nâzım Hikmet Polat), Yapı Kredi Yayınları, 2. Baskı, 2015, İstanbul

3 yorum:

  1. Özet değil çünkü özet bile değil. Ömer Seyfettin'in tüm eserlerinden okuyorum . 6 sayfa bu hikaye. Kim yapmışsa bunu tamamen kuşa çevirmiş. Yanıltmasın sizi bu metin.

    YanıtlaSil
  2. Davut Sakallı'ya hitaben: Hikâyenin tamamını okumak isteyenler için sayfanın sonunda kaynak metnin künyesine yer verildi, ayrıca okuma tembelleri "özet" bulduklarını zannına kapılmasınlar diye yine sayfa sonunda, sayfa içeriğinde hikâyenin özetinin yer almadığı belirtildi. Verilen bu bilgilere rağmen sizinle ilgili olarak merak ettiğim için soruyorum, burada noksan olan nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi anladım tamam. Bunlar alıntı. Tırnak içine almamışsınız. Aralara da ayırıcı işaret falan da koymamışsınız. Alıntı oldukları hiç belli olmuyor. Altına da "Özet değil" yazmışsınız. Sanki tam metni sunuyormuşsunuz gibi. Tırnak içine ("") almazsanız ben nasıl anlayayım bunların alıntı olduğunu. Unutmayın alıntılar gösterilirken tırnak içinde gösterilir. Neyse... İyi günler.

      Sil